Quantcast
Channel: Taggar – Arméns jägarbataljon
Viewing all 148 articles
Browse latest View live

GMU 2015 vid Arméns Jägarbataljon; UPPDATERING!

$
0
0

Genomförd och godkänd Grundläggande Militär Utbildning (GMU) är krav för anställning som gruppchef, soldat eller sjöman inom Försvarsmakten. Utbildningen ger också behörighet att söka till utbildning mot officer eller specialistofficer.

GMU genomförs i Arvidsjaur i omgång 2 som nästa gång infaller under perioden 2015-03-16 intill 2015-06-18.

Efter en lång process där Försvarsmakten har sett över ekonomiska ramar och ställt dessa mot förbandens möjlighet att genomföra GMU och efterföljande befattningsutbildning har nu äntligen resterande 21 utbildningsplatser öppnats i omgång 2 vid Arméns Jägarbataljon.

Har du det som krävs?

Ansök här!

Rekryt i eldställning

Rekryt i eldställning


Möt Arméns Jägarbataljon på Vildmarksmässan 2015 i Älvsjö 6-8/3

$
0
0
Siktförhållandena var genomgående svåra under hela övningen. Foto: Arméns jägarbataljon

Möt våra soldater och officerare på Vildmarksmässan i Älvsjö. Foto: Arméns jägarbataljon

För att kunna träffa gamla och nya soldater och officerare kommer Arméns Jägarbataljon att finnas på plats på Älvsjömässan den 6-8:e mars. På plats kan du få svar på dina frågor om tjänstgöring i Försvarsmakten, hur man söker GMU, vad man får för lön som jägarsoldat och mycket annat.

Du kan också pröva ett par av de fysiska tester du genomför i samband med antagnings- och anställningsprövning.

Vi finns i monter B05:10, i närheten av vildmarksscenen.

Inbjudan till förbandets hedersdag 2015

$
0
0

I SKRIVANDETS STUND ÄR FÖRBANDETS HEDERSDAG EN HUNDRAÅRIG TRADITION, DÄR SLAGET VID NOWODWOR HÖGTIDLIGHÅLLS SAMT ATT FÖRBANDET FIRAS.

Nuvarande chefen för Arméns Jägarbataljon Övl Teddy Larsson har nöjet att bjuda in till 2015 års traditionsenliga högtidshållande av Nowodwor och firande av tioårsjubileum för Arméns Jägarbataljon samt Försvarsmaktens vinterenhet.

Tillsammans med alla personligt inbjudna; anställda, hedersgäster, särskilt inbjudna gäster, representanter från föreningar och samarbetspartners;

.



VÄLKOMNAS!

TIDIGARE ANSTÄLLDA VID
DETACHEMENT NORRLANDS DRAGONER


PROGRAM
Fredag 18/9
14:00 Föreläsningar och utställning
18:00 Samkväm mässen ND
(klädsel: kavaj)
Lördag 19/9
10:00 Utflykt och picknick
Norrlands Dragoners öppna golfmästerskap
18:00 Samling mässen ND
– högtidsmiddag med dans
(klädsel: högtidsdräkt eller mörk kostym)
(kuvertavgift 800kr)
Söndag 20/9
1000-1100 Brunch
(till självkostnadspris)

| Kuvertavgift för högtidsmiddagen 800kr |
| Anmälan till S8 senast 1 september |
(anmälan är bindande)
| 0733847969 | 193-jbat-s8@mil.se |
| Logi i logement kan erhållas utan kostnad |
| Resor betalas av den enskilde |

.

.


.

FÖRBANDETS HEDERSDAG
Traditionen med en hedersdag för förbandet 20 september varje år grundades av 1915 av dåvarande förbandschef Adolf Adelswärd.

HÖGTIDLIGHÅLLANDE AV NOWODWOR
Under 1890-talet pågick en upprustning av försvaret och större delen av förbanden i Sverige hade tillfört ett så kallat segernamn till sin fana som ett tecken på samhörighet. Vid denna tid ombildades och omfördelades många förband och det nybildade ”Jämtlands fältjägarregemente och Norrlands dragonregemente” hade vid denna tid inte tagit något segernamn. Chefen för fältjägarkåren och landshövdningen samt 1888 års fankommitté tillsåg i enlighet med tidens anda att segernamnet ”NOWODWOR 1655″ kunde tas av Jämtlands regementes arvtagare ”Jämtlands fält- och hästjägarecorpser” som ett tecken på samhörighet. Att ta segernamnet från slaget vid Nowodwor 1655 kom sig naturligt eftersom det ansågs och anses som den enda större strid eller stormning förbandet genomfört under historisk tid.

Förbandets ursprung ligger i Jämtlandstrakten och historiskt geografiskt beläget på så vis att de allt som oftast inte var aktuella för att genomför samlade förbandsvisa insatser utan fick allt som oftast försvara gränsen och stötta andra förband med mindre enheter.

fanaDet kom sig så att att under Sveriges stormaktstid bedömdes Danmark över tid som ett hot och en av de troliga anfallsvägarna gick genom Trondheim över fjället. Förbandet som då benämndes ”Frösöskans” tilldelades på förekommen anledning över tid att med huvuddelen av förbandet försvara lands-gränsen och de enheter som överfördes till armén på kontinenten spriddes ut på skilda uppdrag.

Slaget vid Nowodwor 1655 är undantaget där förbandet i ett samlat uppträdande segrade med ringa förluster i en större strid och stormning.

Under kriget mot Polen 1655-1660 lett av Kung Kar X stod 3,5 mil nordväst om Warszava den 20 september 1655 ett slag mellan svenska trupper och en polsk (masurisk) kavalleristyrka. Bland de svenska inhemska regementen, som deltog i slaget var en bataljon av Jämtlands fotfolk som segrade i en större strid och stormade höjderna vid Bugfloden.

|| Umeås Blå Dragoner, Redaktör Arvid Cronenberg, ISBN 91-630-23-64-4 ||
|| Hemsidan för Föreningen Fältjägare ||


Arméns jägarbataljon rekryterar

$
0
0
Väderförhållandena blev påtagliga faktorer att hantera för enheterna. Foto: Arméns jägarbataljon

Väderförhållandena är påtagliga faktorer att hantera för en jägarsoldat. Foto: Arméns jägarbataljon

Arméns jägarbataljon är alltid i behov av att rekrytera duktiga och dugliga individer, oavsett bakgrund. Jägarförbandet söker personal som, i grupp, vill anta och genomföra en tjänst med stora, fysiska och psykiska utmaningar. Förbandet söker både kvinnor och män, och soldater för både tidvis och kontinuerlig tjänstgöring. Just nu söker Jägarbataljonen soldater till jägarpluton, sjukvårdspluton, transport- och logistikpluton samt ledningspluton.

Jägarbataljonen verkar i alla typer av miljöer, och tränas för att vid behov kunna sättas in över hela jordklotet. Att bedriva strid och spaning i de svåraste terräng- och klimatförhållanden är jägarförbandets signum.

Deltidssoldat
Som tidvis tjänstgörande soldat deltar du, efter genomförd befattningsutbildning om ca 10 månader, årligen i utbildning och övningar mot uppgifter förbandet ska kunna lösa. Utbildningen genomförs vid två eller fler tillfällen per år och omfattar några dagar till veckor, beroende på utbildningsbehov och befattning. Arbetstiden är i huvudsak förlagd dagtid. Kvälls-, natt- och helgarbete förekommer.

Heltidssoldat
Som kontinuerligt tjänstgörande soldat blir du, efter genomförd befattningsutbildning om ca 10 månader, placerad vid förbandet och deltar i utbildning och övningar mot uppgifter förbandet ska kunna lösa. Arbetstiden är i huvudsak förlagd dagtid. Kvälls-, natt- och helgarbete förekommer.

Jägarpluton
Jägarplutonerna utgör förbandets verkansdel och bekämpar för en motståndare högvärdiga mål, med hjälp av egna eller genom invisning av vapensystem som attackflyg och artilleri. Rätt utnyttjad kan Jägarbataljonen åstadkomma systemkollaps hos moståndarens viktigaste funktioner.

Siktförhållandena var genomgående svåra under hela övningen. Foto: Arméns jägarbataljon

Foto: Arméns jägarbataljon

Löjtnant Johan Larsson, jägarplutonchef:

”För mig är variation det som kännetecknar vardagen på jägarpluton. Vi har högintensiva perioder, där vi exempelvis övar storskaligt, och lågintensiva, där veckorna kan bestå av fys, några dagars skotervård och ett pass på skjutbanan. Det är en mix soldaterna är väldigt nöjda med. Vi arbetar också med så kallade blockveckor, där vi en vecka övar spaning, nästa vecka gruppstrid, veckan efter det mintjänst och så vidare. Blocken vävs sedan ihop med en mindre övning. På så sätt kan man som soldat fokusera på en uppgift istället för tio parallella, vilket vi ser stora fördelar med.”

Transport av skadad. Foto: Arméns jägarbataljon.

Transport av skadad. Foto: Arméns jägarbataljon.

Sjukvårdspluton
Plutonen består av både civilt legitimerad personal och militära sjukvårdare. Plutonen kan förstärka jägarplutonerna med spetskompetens inom sjukvård genom att antingen följa med dem med enstaka individer eller ett team. Plutonen upprättar även förbandsplats där skadade stabiliseras före avtransport. Plutonen verkar i alla typer av miljöer och tjänsten erbjuder goda möjligheter till vidarestudier inom sjukvård. Du trivs i naturen, är intresserad av sjukvård och ser fysisk och mental utmaning som något positivt.

Fanjunkare Linus Värdling, sjukvårdsplutonchef:

”Att vara soldat på sjukvårdspluton handlar inte om att lägga plåster hela dagarna. I grunden och i huvudsak är vi soldater, men med speciella färdigheter inom sjukvård. En dag för oss kan lika gärna handla om att vara på skjutbanan som att lägga förband. Man får en bredare utbildning, kan man säga, som dessutom är meriterande i det civila.”

Transport- och logistikpluton
En soldat vid transport- och logistikpluton löser förbandets behov av transporter och underhåll med exempelvis lastbil, terränghjuling och snöskoter. Du utbildar dig på flera fordon och behörigheter som är civilt meriterande (exempelvis ADR). Du löser allt från landsvägstransporter och dagligt underhåll till bemanning av stödpunkt ute i vildmarken, dit jägarplutonerna kommer för att hämta underhåll. Vid plutonen finns även mekaniker, och utmaningen ligger i att lösa stora problem med små resurser i påfrestande miljöer.

Löjtnant Daniel Hallström, Transportplutonchef:

”Tjänsten på transport- och logistikpluton spänner över en mängd områden; från vård av materiel och fordonsutbildning till ordinarie jägartjänst. Vi handhar snöskotrar, terränghjulingar, lastbilar och hjullastare, och som soldat här får man självklart alla de förarbevis som krävs för att man ska kunna lösa sin uppgift.”

Ledningspluton
Som ledningssoldat möjliggör du ledning av jägarstrid på djupet under mycket krävande förhållanden. Uppgiften kräver kvalificerad sambands- och kommunikationsutrustning, och plutonen sörjer för att bibehålla samband under svåra förhållanden såsom kyla, mörker och brist på infrastruktur under längre perioder. Du är flexibel och problemorienterad, och kan en vecka lösa uppgift i inomhusmiljö, en annan i tält i högalpin miljö osv.

Löjtnant Fredrik Mattsson, ledningsplutonchef:

”På ledningspluton passar den som gillar att lösa problem, är tekniskt intresserad och som trivs med att arbeta självständigt. Till stor del handlar tjänsten om att utbilda sig på och drift av sambandssystem, och till arbetsuppgifterna hör bland annat uppbyggnad av tillfälliga elverk och underhåll av dessa, för att stödja bataljonsstab och främre ledningsplats.”

Krav för anställning
– Genomfört GMU, värnplikt eller motsvarande med resultat godkänt eller betyg J 5 5
– Svensk medborgare
– Godkänd läkarkontroll
– Godkänt säkerhetssamtal och registerkontroll

Fysiska krav för tjänst vid Arméns jägarbataljon
Under provanställningen testas du mot aktuella fyskrav. Utöver grundkraven tillkommer andra fysiska tester, läkarkontroller och intervjuer.

Ansökan till Arméns Jägarbataljon

Totalförsvarets Rekryteringsmyndighet har uppgiften att pröva och ta ut kandidater till tjänsterna vid enheten. Efter ansökan och antagningsprövning kallas de som tagits ut till ett intervju- och informationsbesök vid bataljonen i Arvidsjaur. Här görs ytterligare ett urval, som i början av maj rycker in och gör sin grundutbildning.

Isvak. Foto: Arméns jägarbataljon.

Isvak. Foto: Arméns jägarbataljon.

För dig som redan genomfört grundutbildning eller GMU är ansökningsförfarandet lite annorlunda. I perioden februari – mars publiceras utlysta tjänster via Försvarsmaktens och Arbetsförmedlingens hemsidor. Efter ansökan kan du komma att kallas till intervju och kompletterande prövning i Arvidsjaur i slutet av maj. Om du antas inleder du din utbildning till jägarsoldat eller förstärkningssoldat i slutet av juli.

Förbandsdag på Arméns Jägarbataljon

$
0
0
Bandvagn 206 var ett uppskattat inslag som lockade passagerare av alla åldrar. Foto: Arméns jägarbataljon

Kanske ges det tillfälle att provåka Bandvagn 206. Foto: Arméns jägarbataljon

Du som är deltidssoldat eller reservofficer vid Arméns Jägarbataljon inbjuds härmed av Chefen för Arméns Jägarbataljon att delta vid firandet av förbandsdagen, som infaller lördagen den 13/6-2015 vid detachement Norrlands Dragoner i Arvidsjaur. Även anhöriga till vår personal hälsas välkomna.

Vi kommer under dagen att genomföra förevisning av förbandets utrustning, materiel och taktik. Dagen avrundas med en enklare vårfest i anslutning till mässen vid Norrlands Dragoner.

Boende på logement kan erbjudas, däremot kan vi tyvärr inte erbjuda resor till arrangemanget, dessa måste bekostas av den enskilde.

För att få ett underlag på hur många av Er som avser att delta denna dag, ber jag dig att på enklaste sätt och via mail återsända besked om deltagande senast den 15/5 .

Skicka anmälan till 193-jbat-S1@mil.se.

Vi ser fram emot Ditt deltagande, varmt välkommen!

 

KFÖ för Pliktpersonal 547-548

Arméns Jägarbataljon söker elever till Anpassad Specialistofficersutbildning 2017

$
0
0

Bild ASOU 15

Som anställd soldat i Försvarsmakten kan ett önskat steg i utveckling och karriär vara att arbeta som specialistofficer.

Arméns Jägarbataljon söker nu dig som arbetat minst 48 månader inom Försvarsmakten, varav minst ett år i befattning som gruppchef eller ställföreträdande gruppchef vid Arméns Jägarbataljon. I tjänstgöringstiden får du tillgodoräkna dig både värnpliktsutbildning, anställning vid utlandsstyrka och liknande.

Utbildningen är utformad så att dina tidigare erfarenheter som chef, operatör eller delsystemledare skall tas till vara. Detta sker genom att dina erfarenheter ersätter en del av den Specialistofficersutbildning som du normalt måste genomgå för att kunna anställas mot en befattning i nivå OR6.

Utbildningen omfattar två terminer och börjar (beroende på utbildningsinriktning) under perioden september 2016 till februari 2017.

Grundkrav

Svensk medborgare
Minst 18 år fyllda vid ansökningstillfället

Försvarsmaktens grundläggande behörighetskrav till ASOU

  • Gymnasieexamen enligt skollagen (2010:800) och lagen (2010:801) om införande av skollagen (2010:800), med minst godkänt betyg i ämnena matematik A/1, svenska A/1, engelska A/5 och samhällskunskap A/1a1 och
  • Godkända vitsord från svensk värnplikt JA-5-5 alternativt godkänd GMU eller AspU
  • Genomfört grundutbildning i- eller ha minst ett års erfarenhet av sökt arbetsområde
  • Fylla kraven för antagning till sökt SOU utbildningsinriktning enligt fastställd kravprofil
  • Godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll
  • Pågående anställning i personalkategori GSS/K

Särskild behörighet

  • Minst 48 månaders anställning som GSS/K eller motsvarande vid ASOU utbildningsstart, varav minst 12 månader som stf gruppchef (OR 4) eller gruppchef (OR 5)

Alternativt

  • Minst 48 månaders anställning som GSS/K eller motsvarande enligt vid ASOU utbildningsstart, varav minst 12 månader som operatör eller delsystemledare i nivå OR 3, OR 4 eller OR 5

Utöver särskild behörighet enligt ovan tillkommer särskilda behörighetskrav för varje sökbar utbildningsinriktning.

ANSÖK HÄR

Grundutbildning vid Arméns Jägarbataljon

$
0
0
Skidmarsch. Foto: Arméns jägarbataljon.

Skidmarsch. Foto: Arméns jägarbataljon.

Från och med 2016 tillämpar Försvarsmakten den nya utbildningsordning som på sikt skall garantera Försvarsmakten tillgång till välutbildade och samtränade soldater. Den tydligaste skillnaden för Dig som vill tjänstgöra i Försvarsmakten är att den 3 månader långa GMU:n (Grundläggande Militär Utbildning) inkluderas i den nu gällande och sammanhållna Grundutbildningen.

Utöver den grundläggande militära utbildningen genomförs en befattningsutbildning inriktad mot den specifika tjänst du utbildas mot. Befattningsutbildningen handlar för en Hemvärnssoldat utan specialistinriktning om ungefär en månad, medan en rekryt som utbildas mot jägartjänst får 8 månaders utbildning. Sammanlagt blir alltså utbildningstiden mellan 4 och 11 månader lång. Vid Arméns Jägarbataljon genomför alla rekryter 11 månaders utbildning.

Två utbildningsinriktningar

Vid Arméns Jägarbataljon utbildas soldater i huvudsak mot två befattningstyper. Den ena är den klassiska jägartjänsten.

Jägarsoldaten utbildas mot uppgiften att dolt, med lång uthållighet och små medel påverka motståndaren på djupet, eventuellt bakom motståndarens linjer. Allt som används mot en motståndare måste kunna anskaffas eller bäras med till operationsområdet. Detta ställer enorma krav på jägarsoldatens fysik, motivation och förmåga att anpassa sig till situationen. Uppfinningsrikedom och uthållighet är grunden i hela förbandets verksamhet.

Förstärkningssoldaten fyller en avgörande funktion för jägarsoldatens framgång: Utan drivmedel, ammunition, mat och radiosamband minskar förbandets förmåga snabbt. Förstärkningssoldaten är precis som jägarsoldaten uthållig, envis och kreativ och utbildas i huvudsak mot något av ämnesområdena transport, ledning, sjukvård eller närskydd.

En utbildningsstart per år

De som fyller kraven för att antas till någon av utbildningsinriktningarna vid Jägarbataljonen kallas i februari till en kombinerad informationsträff och kompletterande prövning. Vid detta tillfälle görs kompletterande fysiska tester, intervju och introduktion till förbandets förläggningsort; Arvidsjaur. Förutom detta får den sökande möjlighet att träffa sina blivande befäl och blivande plutonskamrater.

Alla som åker hem efter informationsträffen kommer dock inte tillbaka. Den kompletterande prövningen syftar slutligen till att identifiera de mest motiverade individerna inför grundutbildningen. De som inte kommer tillbaka får naturligtvis hjälp att identifiera tänkbara alternativ för tjänstgöring i Försvarsmakten, men då på något annat ställe än vid Arméns Jägarbataljon.

De som återvänder gör det vid inrycket i slutet av april. Därefter väntar 11 intensiva månader med utbildning inom sjukvård, motståndarkunskap, civil bevakningsjuridik, fysisk träning, skidåkning och annat man måste kunna för att överleva och verka i ett jägarförband.

Anställd i Försvarsmakten

Genomförd och godkänd Grundläggande Militär Utbildning (GMU) eller Grundutbildning (GU) är krav för anställning som gruppchef, soldat eller sjöman inom Försvarsmakten. Utbildningen ger också behörighet att söka till utbildning mot officer eller specialistofficer.

Efter grundutbildningen kan du komma att erbjudas anställning vid förbandet, och fortsätter din tjänstgöring som anställd soldat.

Ansök nu

Antagningsprövning till årets utbildningsstart är stängd. Om du väljer att ändå göra antagningsprövningen nu kan du vid antagningsprövningen anmäla att du vill invänta rekryteringsperioden inför utbildningsstart 2017. Platserna till den öppnar preliminärt i oktober 2016. Ansökan görs via Rekryteringsmyndighetens webbportal (se länk nedan).

Har du det som krävs?

Ansök här!

Rekryt i eldställning

Rekryt i eldställning


Viewing all 148 articles
Browse latest View live