Quantcast
Channel: Taggar – Arméns jägarbataljon
Viewing all 148 articles
Browse latest View live

Program för förbandsdagen

$
0
0

Jägarbataljonen kommer lördagen 15 juni genomföra förbandsdag med bataljonens anställda personal inkluderat tidvis tjänstgörande som genomför Bas 1 under veckan samt inbjudna reservofficerare. Även anhöriga inbjuds att delta vid förevisning samt till samkväm/ middag under kvällen.

Helgens program i stort
På fredag kväll sker samkväm på mässen. Lördagen inleds med en stridsförevisning och under eftermiddagen genomförs genomgångar av bland annat C AJB och Gen Melin. På kvällen har förbandet vårfest. Under söndagen är ingen aktivitet planerad, tiden disponeras för egna initiativ och resor.


Arméns Jägarbataljon bjuder in anhöriga att närvara vid medaljceremoni

$
0
0

medaljer

Måndag den 17:e juni genomför Arméns Jägarbataljon medaljceremoni för de som i närtid genomfört internationell insats.

Du som är anhörig till personal som ska medaljeras inbjuds av Arméns Jägarbataljon att övervara ceremonin vid Detachement Norrlands Dragoner i Arvidsjaur

I samband med ceremonin finns möjlighet till aktiviteter vid och omkring förbandet.

Anmälan

Anmälan senast fredag 2013-06-07 till 193-Jbat-S1@mil.se eller:

Arméns Jägarbataljon
Bataljonsstaben S1
933 82 ARVIDSJAUR.

Av anmälan skall framgå:
– Namn och personnummer på din anhörige
– Namn och personnummer på samtliga besökande
– Hur många som avser äta lunch vid förbandet på måndag
– Eventuella behov av särkost (allergier, kulturella behov och liknande)
– Antal deltagare i guidad tur Arvidsjaur

OBS! Medför legitimation!

Eventuella frågor besvaras av personalsektionen på telefon 0960-150 00

Varmt välkommen!

Se dokumentären ”Katastrofen på Kebnekaise”

Arméns Jägarbataljon söker soldater till Närskyddspluton

Övning i Norge

$
0
0
Invisning av stridsflyg.

Flygbekämpning av markmål. Foto: Arméns jägarbataljon

Inom ramen för NORDEFCO, det nordiska samarbetet och i detta fall mer Norge, med stöd av och i nära samarbete med Allied Training Center vid garnisonen i Porsanger, har Arméns jägarbataljon genomfört övning GUNGNER under några dagar i vecka 39. Resultatet av övningen är som vi hittills har utvärderat mycket bra, målsättningarna har uppnåtts, vissa över förväntan.

Övningen har innehållit ett antal delmoment. Det första övningsmomentet bestod i att genomföra flygtransport med svenska C-130 från Luleå till Lakselv – Banak. Därefter har vi övat insättande av bataljonens insatsstyrka med helikopter, med stöd av norska Luftforsvarets 339 skvadron samt fortsatt förflyttning till fots både i dagsljus och i mörker.

Sedan slogs ett antal markmål ut genom direkt strid, så som stridsskjutningar med skarp ammunition, inne på Hálkivarré skjutfält cirka 25 km söder om Banak. När detta hade skett genomfördes nästa delmoment vilket var att JTACs från bataljonen ledde stridsflyg för flygbekämpning av markmål. Detta genomfördes inom ramen för och samordnat med flygövningen ACE.

Vi har dessutom övat hämtning av skadade och transport av skadade med helikopter och där egen medicinsk personal medföljde transporterna. Därefter fortsatt kvalificerat omhändertagande på förbandsplats av ytterligare medicinsk personal.

JTACs genomförde ytterligare en insats för att stödja flygbekämpning av markmål under onsdagen.

Under kvällen 25 september återgick jägarbataljonen till Luleå genom flygtransport med svenska C-130.

Bataljonen är specialiserad för operationer i arktisk och subarktisk miljö, inklusive svårtillgängliga områden och svårframkomlig terräng. Förbandet är också specialiserat för operationer på djupet.

Det stöd vi har fått av norska enheter inklusive Forsvarets Operative Hogkvarter i Bodö har varit mycket bra och att få möjligheten att öva komplexa moment i nya och okända miljöer har varit mycket värdefullt. Vi åker gärna till denna del av Nordnorge för övningar och utbildning fler gånger. Detta har varit en bra tillämpning av syften och avsikter med NORDEFCO. Till Allied Training Center och till 339 skvadronen samt Forsvarets Operative Hogkvarter och övningsledning för ACE riktar jag härmed ett stort tack.

Urban Edlund
Överstelöjtnant
Chef Arméns jägarbataljon

Reservofficerare vid Arméns Jägarbataljon

$
0
0

Vill du tjänstgöra som skjutledare v347/50 (13-11-18 — 13-12-13) i Arvidsjaur?

Anmäl dig senast 13-10-27 till:

Personalsektionen
Arméns Jägarbataljon
933 82 ARVIDSJAUR
tel: 0960-150 00
193-Jbat-S1@mil.se

Utbildningstecken för jägartjänst

$
0
0

Försvarsbesluten 2000 och 2004 har inneburit att det kvarstår en jägarbataljon i insatsorganisationen och som är det enda självständiga jägarförbandet i Försvarsmakten. Ett kustjägarkompani utgör en del av amfibiebataljonen och inom underrättelsebataljonen finns ett fallskärmsjägarkompani, båda dessa har sina egna unika och utmärkta utbildningstecken; Treudden och Örnen. Sedan de nämnda försvarsbesluten har utvecklingen av jägarbataljonen skapat ett unikt förband vars förmågor och kapacitet inte står att finna i andra enheter, detta gäller i synnerhet förmågan att lösa svåra uppgifter under påfrestande förhållanden, exempelvis i snö mörker och kyla.

Dagens jägarbataljon har sitt ursprung i förbandstypen norrlandsjägarbataljon vilken var en del av insatsorganisationen i drygt 20 år från början av 80-talet. Från och med just 1980 infördes det i Försvarsmakten första och ursprungliga jägarmärket med bågformad utformning, och det var inledningsvis ett förbandstecken.

Under hösten 2011 ansökte chefen Arméns jägarbataljon till Högkvarteret, om att detta jägarmärke, som efter hand blivit ett utbildningslinjetecken, skulle få höjd ställning och status till utbildningstecken för den tjänst som bedrivs vid förbandet. Ansökan avsåg att märket med svart botten, gul text och gul ram skulle bäras på m/87 och att ett nytt, unikt och fältmässigt utformat märke, skulle tas fram för att bäras på m/90.

Den 28 augusti 2012 beslutade chefen för förbandsproduktion (C FÖRBPROD), generalmajor Bengt Svensson att jägarmärket får status som utbildningstecken inom Försvarsmakten. Beslutet medger därmed anskaffning och bärandetillstånd efter examinerad jägarutbildning. Skrivelsen heter ”Utbildningstecken för jägare m.m.” (HKV 2012-08-28 14 515:52712).

Utbildningstecken för bärande på m/87 och jacka till mässdräkt

Utbildningstecken för bärande på m/87 och jacka till mässdräkt

Framtagandet av utbildningstecknen är nu slutfört, det nya, för jägartjänsten unika och fältmässiga tecknet blir svart botten, grön text och grön ram. Arbetet att ta fram detta tecken har skett i samarbete mellan jägarbataljonen, FM Log och PROD UTB.

Utbildningstecken för bärande på m/90

Utbildningstecken för bärande på m/90

Som ett förtydligande av beslutet har en instruktion utarbetats som beskriver hur C I 19 tillämpar uppdraget som givits regementschefen i C FÖRBPROD beslut avseende retroaktiv tilldelning. C I 19 Instruktion Utbildningstecken Jägare (I 19 2012-11-23 14 515.122 37) reglerar detta. Varje utdelat tecken registreras.

Utbildningstecknet är unikt och är beviset för personliga kunskaper, färdigheter samt förutsättningar att lösa svåra uppdrag inom de mest påfrestande klimat- och naturförhållanden som existerar i Sverige. Utbildningstecknet JÄGARE bekräftar denna särart.

Utbildningstecknet har nu anskaffats och bedöms vara levererade i ett större antal under slutet av detta år. Inledningsvis tilldelas tecknet till den personal som tjänstgör vid jägarbataljonen, därefter påbörjas tilldelning till övriga personer som efter hemställan fått beslut om tillstånd att bära tecknet.

Björn Eliasson
Stabschef

Mer än bara jägarsoldater i Arvidsjaur

$
0
0
Jägarsoldat framrycker på skidor. Foto: Johan Bergström/Försvarsmakten

Jägarsoldat framrycker på skidor. Foto: Johan Bergström/Försvarsmakten

 
Det är fredag förmiddag. Vädret är klart. Snödjupet ligger på 50 centimeter och temperaturen på 20 minusgrader. Soldater har skidat sex kilometer till skjutbanan för att öva personlig färdighet med AK5C.

Dessa soldater tillhör 1933.Förstärkningsskvadron vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Förstärkningsskvadronen består av fem plutoner och skvadronens arbetsuppgift är att stödja jägarskvadronerna och jägarplutonerna med funktionerna ledning/samband, bergsförmåga, transport/underhåll, sjukvård och närskydd. Detta stöd ges både inför, under och efter jägarbataljonens operationer och är en stor blandning av resurser, kompetens och specialinriktningar.

Skvadronen är unik i och med dess förmåga att anpassa sitt lösande av uppgift efter problem, situation och omständighet. Jägarbataljonens signum är att dolt, ofta på av motståndaren kontrollerat område, lösa uppgifter med stor verkan på fiendens förmåga. Detta gör att varje operation är unik och ställer olika krav. Bataljonen kan bland annat framrycka till fots, infiltreras via helikopter och färdas med skoter, terränghjuling och bandvagn. Överallt där jägarplutonerna framrycker följer Förstärkningsskvadronens soldater efter.

Detta gör en transportsoldat vid Arméns jägarbataljon till en elitsoldat med unika uppgifter. Likt sina transportsoldatskollegor på en mekaniserad bataljon kör en transportsoldat vid Arméns jägarbataljon oftast lastbil, men soldaten vid jägarbataljonen måste även kunna hantera en skoter eller ta på sig en stor och tung ryggsäck och kunna framrycka till fots eller på skidor i snö och kyla. Denna flexibilitet och unika förmåga till anpassning gäller alla soldater vid jägarbataljonen, från ledningssoldat till närskyddssoldat och jägarsjukvårdare.

Att arbeta vid Arméns Jägarbataljon är inte för alla, men för den som försöker och har framgång finns en stor glädje och gemenskap. Och en stolthet i att tillhöra en unik elit.

Fk Mikael Båverud
Stf C 31. Ledningspluton
Arméns jägarbataljon


Grundkurs Jägare Vinter genomförd

$
0
0
Försvar av bas efter stridskontakt. Foto: Jonas Brobakken/Försvarsmakten

Försvar av bas efter stridskontakt. Foto: Jonas Brobakken/Försvarsmakten


Kursen påbörjades tisdagen 7 januari och avslutas onsdagen 29 januari. Kursen har omfattat grundläggande utbildning i jägargrupps förfarande i vintermiljö avseende strid och spaning, samt innehållit en högre grad av tillämpning för att befästa de redan innehavda kunskaperna sedan Grundkurs Jägare Barmark.

Kursen har genomförts under två tiodagarsperioder, varav den första perioden omfattade grundläggande utbildningsmoment såsom precisions- och färdighetsskytte i vintermiljö på skidor. Likväl har grundläggande orienteringsutbildning genomförts för vinterförhållanden, vilket krävs för att kunna genomföra förflyttning i ödemarksterräng samt utbildning i förläggningstjänst under vinterförhållanden.

Stridsutbildning har även genomförts under den första perioden, vilken omfattat mineldöverfall där jägargruppen utnyttjar fordonsminor samt försvarsladdningar för att nedkämpa en motståndare. Strävan är att genomföra detta på långa avstånd, varvid fjärrtändning har utnyttjats under utbildningen. Likväl har utbildning i eldöverfall genomförts med utnyttjande av försvarsladdningar som en del i striden, och avslutningsvis har utbildning i sammanstötsförfarande genomförts, det vill säga om jägargruppen hamnar i oplanerad strid med en motståndare där gruppen inte har haft möjlighet att välja tidpunkten.

Den andra tiodagarsperioden omfattade dels fortsatt grundläggande utbildning avseende spaning och dels en tillämpningsövning om fem dygn där jägarenhetens kunskaper har prövats avseende förflyttning, spaningstjänst samt vinteröverlevnad. Övningen inleddes med 50 kilometers förflyttning (innästling) där även övriga enheter ingående i Jägarbataljonen deltog som en del i Jägarprov Vinter. Årets marschsträckning gick från Glommersträsk via Abborrträsk till Arvidsjaur genom väglös ödemarksterräng.

Därefter genomfördes två dygns fast spaning, där jägargrupperna rapporterade vilken aktivitet som skedde längs ett specifikt vägavsnitt. Likväl kom motståndaren att aktivt söka efter jägarenheterna för att försöka upptäcka dess observationsplatser. Slutligen övergick övningen till utbildning i vinteröverlevnad där gruppen bland annat fick utbildning i olika förläggningsformer samt hur man tillförskaffar sig energi, det vill säga föda, under vinterförhållanden. Övningen avslutades med att jägarenheterna blev upphämtade av egna förband.

Årets Grundkurs Jägare Vinter har genomförts under stundtals mycket krävande förhållanden, bland annat i mycket sträng kyla vilket kursdeltagarna utan hinder klarat av, samt under dessa förhållanden löst uppgifter. Totalt godkändes 19 stycken elever som genomfört hela Grundkurs Jägare, det vill säga både Barmarks- och Vinterdelen, varav två är officerare och 17 jägaraspiranter. Officerarna tilldelas utbildningstecken Jägare, och jägaraspiranterna Arméns jägarbataljons gröna basker med tillhörande baskertecken.

Kursledningen är mycket nöjd med dels hur eleverna har presterat under kursen, och dels det mycket gedigna arbete som instruktörer samt följebefäl genomfört för att utbilda och stötta eleverna under kursens genomförande.

Inom den närmsta månaden är återigen Grundkurs Jägare Barmark för 2014 sökbar för officerare i hela Försvarsmakten. Ta möjligheten att pröva din förmåga om du vill tillhöra en unik elit.

Kn Björn Nolén
Kurschef Grundkurs Jägare Vinter

Förmåga att uthärda det svåraste: Summering Cold Response

$
0
0

Cirka två veckor av händelserika dagar i fält med många utmaningar är till ända. När övning Cold Response 14 avslutades hade Arméns jägarbataljon inte bara övat; man hade även gjort en skarp sökinsats. 

Den norskledda multinationella övningen Cold Response 14 genomfördes 8-21 mars. Totalt deltog 16 000 soldater från 16 nationer, varav 1 400 från Sverige. Förutom värdlandet deltog också USA, Storbritannien, Litauen, Irland, Spanien, Tyskland, Holland, Estland, Kanada, Belgien, Polen, Frankrike, Danmark och Schweiz. Övningen syftade till att öva högintensiva operationer under svåra arktiska och subarktiska förhållanden.

Arméns jägarbataljon deltog med ett sammansatt förband som motsvarade ungefär en tredjedel av förbandets totala volym, och bataljonen spelade en viktig roll under övningen. Inriktningen var att genom självständig operation på djupet, alltså inom motståndarens område, inhämta underrättelser och bekämpa högvärdiga mål. Huvuduppgifterna bestod i att söka, lokalisera och övervaka verksamhet och specifika mål samt att med stöd av stridsflyg och artilleri bekämpa motståndarens förmåga till ledning, uthållighet och verkan. Syftet med detta var att understödja manöverförbandens anfallsrörelser. Effekten av Jägarbataljonens verksamhet och resultat har varit mycket hög. Huvuddelen av de egna uppsatta övningsändamålen har uppnåtts; inte minst har långa markförflyttningar i svår terräng genomförts. Väderförhållandena, inte minst i form av stark vind, nederbörd i form av både snö och regn och begränsad och ibland obefintlig sikt, har varit påtagliga faktorer att hantera för de insatta enheterna. En mycket lyckad och värdefull övning med andra ord.

– Jägarbataljonen har återigen visat att vi har förmåga att uthärda det svåraste man kan tänka sig i form av extrem terräng och påfrestande väderförhållanden, vilket är en av våra främsta särarter. Vår förmåga att hantera dessa förhållanden gör också att det inte finns en enda kvadratmeter på det svenska territoriet som bataljonen inte kan förflytta sig genom och genomföra operationer i, säger chefen för Arméns jägarbataljon, överstelöjtnant Urban Edlund, som avslutade 2013 under parollen ”Framgång är vår verklighet”.

Väderförhållandena blev påtagliga faktorer att hantera för enheterna. Foto: Arméns jägarbataljon

Vädret blev en påtaglig faktor att hantera för enheterna. Foto: Arméns jägarbataljon

Arméns jägarbataljon är en unik del av Försvarsmakten, specialiserat på att just operera under särskilt svåra förhållanden i arktisk miljö. Snö, kyla, mörker och vind är alla vardagliga inslag för en jägare vid bataljonen. Den norskledda övningen Cold Response 14 utgjorde därmed inget undantag, och utgjorde samtidigt en plattform för att utveckla färdigheter och förmåga, inklusive ökat självförtroende och tillit till bataljonens egna dugligheter och kapacitet. Jägarbataljonen är relevant i alla de perspektiv som Försvarsmakten på riksdagens uppdrag ska kunna verka inom, det vill säga på svenskt territorium, i närområdet och internationellt (bortom närområdet).

– I och med denna övning och de tidigare övningar vi deltagit i, vill vi rikta ett mycket stort tack till det norska försvaret för vad denna typ av övningar ger Arméns jägarbataljon. Cold Response ökar avsevärt bataljonens förmåga, robusthet och flexibilitet, säger Urban Edlund.

Framryckning skedde med snöskoter, skidor och snöskor. Foto: Arméns jägarabataljon

Framryckning skedde med snöskoter, skidor och snöskor. Foto: Arméns jägarbataljon

Och just flexibilitet skulle bataljonen få visa prov på, inte bara vid ett tillfälle utan flera. Bara några dagar in i övningen hade kraftigt regn, hård vind och rådande siktförhållanden gjort att man tvingades till omfallsplanering. Dessutom blev ytterligare omfallsplanering oundviklig på grund av att vissa områden överraskande nog var mer eller mindre fria från snö. Dessa händelser är både efterlängtade och realistiska då de betvingar noggrannhet i planeringen. Planer är ingenting – planering är allt. Dessa förhållanden, inklusive omfallsplanering, innebar en stor prövning för chefer på alla nivåer och soldater. Truppförande chefer på fältet visade initiativförmåga och lyckades lösa alla uppkomna olika utmaningar för att lösa sina uppgifter och nå målen.

– Lojalitet mot sin egen uppgift och förmågan att sätta denna i ett större sammanhang är en av de främsta chefsegenskaperna, fortsätter Urban Edlund.

Förflyttningen från bataljonens utgångsläge till enheternas strids- och spaningsområden har varit en sträcka på upp till 300 kilometer. För att sätta det i perspektiv är det som att förflytta sig med snöskoter, skidor och snöskor mellan Stockholm och Hudiksvall eller mellan Stockholm och Jönköping.

Siktförhållandena var genomgående svåra under hela övningen. Foto: Arméns jägarbataljon

Siktförhållandena var genomgående svåra under hela övningen. Foto: Arméns jägarbataljon

Mer utmaningar skulle följa. Efter några timmars återhämtning på främre operationsbasen efter övningsinsatsen i Nordnorge begärde polisen in stöd från Arméns jägarbataljon. En lavin hade gått vid Riksgränsen, utanför skidområdet. Man visste inte hur många som befann sig i området, förutom den person som oskadd kunde räddas i ett tidigt skede. En främre och en bakre ledningsplats upprättades omedelbart och jägarna var marschklara inom en dryg timme.

– Även om vi var slitna efter nästan tio dagar i fält, var det självklart att tacka ja när polisen begärde vårt stöd. Vi gjorde detsamma när ett Hercules-plan störtade under förra Cold Response. Det är det här vi tränar för, det är det här vi kan. Och vi är alltid redo, säger chefen för Jägarbataljonens bergspluton.

Bild från arbetet i lavinområdet. Foto: Arméns jägarbataljon

Bild från arbetet i lavinområdet. Foto: Arméns jägarbataljon

Söket avslutades runt midnatt på söndagen. Ingen person hade då hittats och ingen saknades längre. Mer om lavininsatsen finns att läsa här.

Skvadronsfys!

$
0
0

140331-skvfys-kimvir01 022

Idag på morgonen genomfördes skvadronsfys. Deltog gjorde rekryter och jägaraspiranter. Det finns fem grundkrav för en jägarsoldat, vilka är som följer: 10 km på 48 minuter, fälttest (2 km på 10 minuter och 15 sekunder), snabbmarsch (20 km på 2 timmar och 20 minuter), multitest (godkänd på högsta nivån) och jägarprov vinter (50 km på 24 timmar.)

Ansvaret att träna och underhålla sin kropp på den nivå att kraven ovan möts åligger den enskilde, även om det ibland, som idag, görs gemensamt. Dessa krav är i sin tur ett led i att jägarsoldaten ska kunna lösa sina uppgifter på bästa sätt.

Arméns jägarbataljon är ett unikt förband med uppgifter därefter. För att kunna lösa de uppgifterna under de svåra förhållanden av snö, mörker och kyla bataljonen opererar i, måste en jägarsoldat vid bataljonen uppnå en viss fysisk standard. Fys inom skvadrons ram är en del i detta.

Inbjudan till informationskväll på Karlberg

$
0
0

Arméns jägarbataljon inbjuder härmed förbandets reservofficerare och medlemmar i Kamratföreningen Blå dragoner till en frivillig informationskväll på Militärhögskolan Karlberg.

Undertecknad kommer bland annat att informera om läget vid förbandet och kommande verksamhet (utbildning, övningar och operationer).

Föranmälan krävs. Skicka anmälan via e-post till johan.althen@mil.se innan 2014-04-24 klockan 1630.

Tid: 2014-04-29, klockan 1900-2000
Plats: Samlingsalen, Karlbergs slott. (OBS! anmälan i vakten innan)

Väl mött!
Kn Johan Althén

Välkommen till Veterandagen

$
0
0

Den 2 juni 2014 genomför Arméns jägarbataljon Veterandagen. Detta görs i syfte att minnas och högtidlighålla förbandets tidigare insatser, samt hedra veteraner och de som stupat i tjänsten. I samband med detta kommer också en minnessten över Norrlands dragonregemente K 4 avtäckas.

Vem är veteran?
En veteran är någon som varit anställd i Försvarsmakten och gjort insatser nationellt eller internationellt, med eller utan vapen. De som tjänstgjort internationellt benämns utlandsveteraner, och en del av dessa kan fortsatt vara anställda i Försvarsmakten som t ex yrkesofficerare, gruppchefer, soldater eller civilanställda.

Program i stort:
1230-1300: Veteranceremoni med högtidstal, korum och kransnedläggning vid veteranminnesstenen, samt avtäckning av minnessten K 4.

1315-1345: Minnesstund för stupade vid insatser.

1400-1430: Kaffe på Norrlands dragoners mäss.

Klädsel:
Kavaj

OSA:
Senast tisdagen den 27 maj till 193-jbat-s1@mil.se

För frågor, kontakta personalavdelningen på 0960-150 15.

Välkommen!

Multitest och fysiska utmaningar

$
0
0

Igår genomförde rekryter ur årets GMU ett så kallat multitest. Testet består, som namnet avslöjar, av ett antal övningar som ger poäng; ju mer man klarar desto bättre poäng får man. Resultatet jämförs sedan mot anställningskraven. En jägarsoldat ska klara 300 poäng, vilket kan innebära ett snitt om lägst 25 push-ups, 50 sit-ups, 45 cm vertikalt upphopp, 120 sekunders rygghäng och 30 sekunders armhäng eller motsvarande. Jägarsoldater tillhör den kategori som har de hårdaste kraven på sig, för andra befattningar är kraven lägre.

Poängtabell multitest.

Försvarsmakten är en av de myndigheter, och en av de få arbetsplatser, där det ställs krav på personalens fysiska förmåga. Utöver multitestet ska också bland annat ett fälttest genomföras, där kravet för jägarsoldat är att springa 2 km på 11.30 iförd stridsutrustning (uniform, hjälm, kroppsskydd, stridsväst, AK5, fyra magasin och fylld vattenflaska).

Gillar du fysiska utmaningar? Ger du aldrig upp? Då kan Arméns jägarbataljon vara något för dig!
Ansök till GMU här!

Armétaktisk chef besökte Jägarbataljonen

$
0
0

Arvidsjaur visade sig från sin bästa sida under gårdagen när Armétaktisk chef, brigadgeneral Stefan Andersson besökte Arméns jägarbataljon tillsammans med ställföreträdande chef Insatsstaben, konteramiral Anders Grenstad. Med sig hade de även delar ur Armétaktiska staben och 3. Brigadstaben vid I 19.

Stf chef Insatsstaben (t h) och Armétaktisk chef (t v) under förevisning jägarstrid. Foto: Arméns jägarbataljon

Ställföreträdande chef Insatsstaben (t h) och Armétaktisk chef (t v) under förevisning jägarstrid. Foto: Arméns jägarbataljon

Syftet med besöket var att inspektera Jägarbataljonens förmåga att genomföra militära operationer. Chefen för Arméns jägarbataljon, överstelöjtnant Teddy Larsson, var nöjd med dagen. – Vi fick ett kvitto på att det vi gör är bra och att vi också fortsatt är på rätt spår. Rollen vi har inom Försvarsmakten kräver att vi hela tiden är på tå och alerta, att då få vårt arbete bekräftat är jag förstås glad och stolt över.

Första truppförflyttningen med Helikopter 14. Foto: Arméns jägarbataljon

Första truppförflyttningen med Helikopter 14. Foto: Arméns jägarbataljon

Besöket avslutade med en förevisning av Jägarbataljonens krigsförmåga, en förevisning som kröntes med den första truppförflyttningen med Helikopter 14. Dagen till ära var Armétaktisk chef med som passagerare.


Olika sätt att upprätthålla sin fysiska status

$
0
0

Att hålla sig i fysisk trim är helt nödvändigt för en jägarsoldat. De höga kraven är ställda av en anledning, och stort ansvar vilar på den enskilda individen för att möta dessa. Kanske speciellt för GSS/T-soldater, alltså tidvis anställda soldater, hör detta samman med disciplin då man har en annan huvudsaklig syssla och måste finna tid och motivation på egen hand.

Pontus Dymén är en av dessa soldater och här kommer några ord från hans medverkan i Göteborgsvarvet, ett utmärkt sätt att upprätthålla sin fysiska status:

”Vad som förra året började som en idé för att tvinga mig själv, i egenskap av GSS/T-soldat, att träna lite snabbmarsch kulminerade förra helgen i och med Göteborgsvarvet. Där gjorde jag mitt bästa för att på ett hedersamt sätt representera Arméns jägarbataljon. Från början var vi flera tidvis anställda som skulle ha sprungit Göteborgsvarvet i stridsutrustning. Av olika anledningar kunde de andra dock inte ställa upp, därför skulle det bara bli jag. Stridsutrustningen fick jag dessvärre också springa utan, då både den och mina kängor inte kommit tillbaka till Sverige än efter insats i Afghanistan under våren.

Istället åkte min AJB-t-shirt på förra lördagen och jag lyckades springa i mål på, enligt mig, klart godkända 1,34,50. Den tiden visade sig räcka till en placering som 2456:e löpare av de 47000–48000 som slutförde loppet. Jag hoppas kunna förbättra min tid med några minuter till nästa år, när jag hamnar i en bättre startgrupp än nr 20 av 30.”

Det här är förstås bara ett exempel på hur man kan hålla konditionen uppe, egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna. Det viktiga är inte alltid vad man gör, utan att man gör något.

Uttagning av jägaraspiranter

$
0
0

Förra veckan genomfördes särskild prövning och kompletterande prövning för aspirerande jägarsoldater. Syftet var att fastställa vilka som har förutsättningarna att klara av de unika uppgifter jägartjänsten kräver och innebär.

Det var ömsom sol, ömsom snö och vind när de aspirerande jägarsoldaterna genomförde prövningen under fyra dagar förra veckan, vilket förstås var passande då jägartjänstens unika roll i Försvarsmakten kräver att man behärskar att verka i samtliga klimat.

Foto: Arméns jägarbataljon

Foto: Arméns jägarbataljon

Deltog gjorde inte bara rekryter ur Jägarbataljonens GMU. Från sydligaste Skåne till nordligaste Lappland kom både rekryter och soldater ur andra förband som testade sin förmåga, för att förhoppningsvis kunna anställas som jägarsoldater vid Jägarbataljonen i Arvidsjaur.

Foto: Arméns jägarbataljon

Foto: Arméns jägarbataljon

Fyra intensiva dagar senare hade de aspirerande jägarsoldaternas förmåga och förutsättningar satts på rejäla prov. Bland annat testades höjdrädsla, klaustrofobi, vattenvana och uthållighet; fyra komponenter man måste bemästra om man vill bli jägarsoldat och tillhöra den unika elit som utgör Arméns jägarbataljon.

Foto: Arméns jägarbataljon

Foto: Arméns jägarbataljon

Av de totalt 69 som deltog kommer 39 att erbjudas anställning vid Arméns jägarbataljon.

Veterandagen högtidhölls på måndagen

$
0
0

I dag har Veterandagen högtidhållits på Arméns jägarbataljon. Chefen för Arméns jägarbataljon, överstelöjtnant Teddy Larsson höll tal för personal vid förbandet samt inbjudna organisationer och gäster, varpå en minnessten över K 4 avtäcktes. Dagen avslutades med en ljusceremoni för att hedra och minnas de vid förbandet som stupat i tjänsten och under utbildning.

Flaggorna vajade och solen sken på alla som var på plats för att högtidhålla Veterandagen. Förutom personal vid förbandet och veteraner deltog också Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, Soldathemsförbundet, Kamratföreningen i Arvidsjaur samt representanter från kommunen, Företagarna och Kriminalvårdsverket.

Foto: Arméns jägarbataljon

Foto: Arméns jägarbataljon

Chefen för Arméns jägarbataljon, överstelöjtnant Teddy Larsson framhöll i sitt tal Kongoveteranerna, då det i år är 50 år sedan Sveriges första stora FN-insats i Kongo avslutades. Men han talade också om vikten av insatser på hemmaplan.

– Nog så viktiga är även våra nationella insatser, som kan exemplifieras genom Bergsplutonen insats i Kebnekaise (efter att ett norskt Herculesplan störtat 2012, reds anm), eller exempelvis de insatser som genomfördes i samband med ubåtsincidenterna på 1980-talet.

Foto: Arméns jägarbataljon

Foto: Arméns jägarbataljon

Efter kransnedläggning för de 83 svenska soldater och officerare som från 1948 stupat eller omkommit i internationell tjänst samt en tyst minut för dessa, var det dags för avtäckandet av en minnessten över Norrlands dragonregemente K 4 i Arvidsjaur, som mellan 1980 och 2004 var förlagt i staden och som i dag är Arméns jägarbataljon.

Under bataljonspastorn Anders Stenmans ledning tändes till sist ljus för de vid förbandet som stupat eller omkommit i tjänsten och under utbildning.

Stort intresse för retroaktiv tilldelning av utbildningstecken Jägare (uppdatering avseende hemställan)

$
0
0

Intresset för att ansöka om retroaktiv tilldelning av utbildningstecken Jägare (jägarbågen) är stort. Tidigare jägarutbildade från såväl I 22 och K 3 som K 4 och Arméns jägarbataljon lämnar kontinuerligt in hemställan om att tilldelas utbildningstecknet retroaktivt.

Vi vill i sammanhanget påminna om C I 19 instruktion i frågan, där följande formulering är giltig för personal med tidigare tjänstgöring från I 22 och K 3;

”För denna personal gäller att på eget initiativ ansöka om att få bli tilldelad utbildningstecknet. Det som ska styrkas är tjänstgöring i jägartjänst under en period innan 2001-12-31 och den enskilde är ansvarig för att intyg/underlag[1] som krävs lämnas i ansökan. C I 19 förväntar sig att den sökande och den som bestyrker de intyg/underlag som lämnas vid den aktuella tidsgränsen påvisar att man hade en relevant erfarenhet, det vill säga en inte obetydlig tjänstgöringstid och inte minst genomförd jägarutbildning vid I 22 respektive K 3 (i beslutet skrivs formuleringen; erforderlig tjänstgöring).” Exempel på sådant intyg/underlag kan vara rullkort eller annat officiellt dokument.

Och följande för personal med tidigare tjänstgöring vid K 4 eller Arméns jägarbataljon;

”För att bli tilldelad utbildningstecknet retroaktivt krävs att den sökande kan styrka att han eller hon har ett förflutet som officer eller värnpliktig vid Arméns jägarbataljon eller K 4 och under denna tid förvärvat det tidigare utbildningslinjetecknet.”

Det är därmed inte tillräckligt att skicka in en ansökan där man som enskild endast beskriver att man tjänstgjort vid eller genomfört värnplikt vid något av förbanden, utan att detta styrks.

För att styrka detta ska man:

1. Läsa C I 19 riktlinjer.
2. Fotografera, scanna eller kopiera intyg och betyg och antingen skicka det via e-post till exp-i19@mil.se eller brev till Norrbottens regemente, Box 9105, 961 19 Boden.

Major Björn Eliasson, stabschef Arméns jägarbataljon

Förevisning, examination och soldaterinran på soliga Förbandsdagen

$
0
0

Anhöriga, nyfikna invånare och bataljonens personal utgjorde en mix av gammal och ung när årets jägaraspiranter examinerades och rekryterna ur årets GMU muckade. Dessutom fick allmänheten på nära håll bevittna jägarstrid och Jägarbataljonens materiel.

Efter en blöt och minst sagt sval vecka i Arvidsjaur bröt solen äntligen fram på lördagen och ramade in Förbandsdagen på Arméns jägarbataljon på ett vackert sätt. Dagen började med förevisning av jägarstrid då en jägargrupp skulle nedkämpa en motståndares högvärdiga mål, den här gången i form av ett torn i trä. Åskådarna fick samtidigt bevittna omhändertagande av skadad. ”Masten” sprängdes till slut i bitar till de församlades förtjusning och uppdraget var därmed slutfört.

Kapten Håkan Jorsell informerade om läget vid förevisningen av jägarstrid. Foto: Arméns jägarbataljon

Kapten Håkan Jorsell informerade om läget vid förevisningen av jägarstrid. Foto: Arméns jägarbataljon

Sedan vandrade folkskaran med solen i ögonen till ytterligare förevisningar. Fordon, vapen och annan materiel visades upp och testades på. En Bandvagn 206 cirkulerade i de närliggande skogsdungarna och bjöd ung som gammal på en skakig färd.

Bandvagn 206 var ett uppskattat inslag som lockade passagerare av alla åldrar. Foto: Arméns jägarbataljon

Bandvagn 206 var ett uppskattat inslag som lockade passagerare av alla åldrar. Foto: Arméns jägarbataljon

Det bjöds på renklämma, bulle, kaffe och dricka, och kön ringlade bitvis lång. Foto: Arméns jägarbataljon

Det bjöds på renklämma, bulle, kaffe och dricka, och kön ringlade stundtals lång. Foto: Arméns jägarbataljon

Höjdpunkten för många var dock jägaraspiranternas examination och rekryternas utryck. De förstnämnda kan numer kalla sig jägarsoldater och ett 70-tal rekryter har genomfört GMU hos Arméns jägarbataljon, vilket är en bra siffra. Flertalet av dessa kommer dessutom fortsätta inom Försvarsmakten vilket är glädjande. De nyutexaminerande jägarsoldaterna blev tilldelade bataljonens utbildningstecken jägarbågen av bataljonschefen överstelöjtnant Teddy Larsson, och chefen för Norrbottens regemente I 19 överste Olof Granander höll soldaterinran för rekryterna under högtidliga former.

Chefen för Arméns jägarbataljon överste Teddy Larsson delade ut jägarbågen till stolta och nyexaminerade jägarsoldater. Foto: Arméns jägarbataljon

Chefen för Arméns jägarbataljon överstelöjtnant Teddy Larsson delade ut jägarbågen till stolta och nyexaminerade jägarsoldater. Foto: Arméns jägarbataljon

Chefen för Norrbottens regemente I 19 höll soldaterinran för de utryckande rekryterna ur årets GMU. Foto: Arméns jägarbataljon

Chefen för Norrbottens regemente I 19 överste Olof Granander höll soldaterinran för de utryckande rekryterna ur årets GMU. Foto: Arméns jägarbataljon

Vi gratulerar våra nya jägarsoldater och våra rekryter, och önskar en glad sommar!

Viewing all 148 articles
Browse latest View live