Cirka två veckor av händelserika dagar i fält med många utmaningar är till ända. När övning Cold Response 14 avslutades hade Arméns jägarbataljon inte bara övat; man hade även gjort en skarp sökinsats.
Den norskledda multinationella övningen Cold Response 14 genomfördes 8-21 mars. Totalt deltog 16 000 soldater från 16 nationer, varav 1 400 från Sverige. Förutom värdlandet deltog också USA, Storbritannien, Litauen, Irland, Spanien, Tyskland, Holland, Estland, Kanada, Belgien, Polen, Frankrike, Danmark och Schweiz. Övningen syftade till att öva högintensiva operationer under svåra arktiska och subarktiska förhållanden.
Arméns jägarbataljon deltog med ett sammansatt förband som motsvarade ungefär en tredjedel av förbandets totala volym, och bataljonen spelade en viktig roll under övningen. Inriktningen var att genom självständig operation på djupet, alltså inom motståndarens område, inhämta underrättelser och bekämpa högvärdiga mål. Huvuduppgifterna bestod i att söka, lokalisera och övervaka verksamhet och specifika mål samt att med stöd av stridsflyg och artilleri bekämpa motståndarens förmåga till ledning, uthållighet och verkan. Syftet med detta var att understödja manöverförbandens anfallsrörelser. Effekten av Jägarbataljonens verksamhet och resultat har varit mycket hög. Huvuddelen av de egna uppsatta övningsändamålen har uppnåtts; inte minst har långa markförflyttningar i svår terräng genomförts. Väderförhållandena, inte minst i form av stark vind, nederbörd i form av både snö och regn och begränsad och ibland obefintlig sikt, har varit påtagliga faktorer att hantera för de insatta enheterna. En mycket lyckad och värdefull övning med andra ord.
– Jägarbataljonen har återigen visat att vi har förmåga att uthärda det svåraste man kan tänka sig i form av extrem terräng och påfrestande väderförhållanden, vilket är en av våra främsta särarter. Vår förmåga att hantera dessa förhållanden gör också att det inte finns en enda kvadratmeter på det svenska territoriet som bataljonen inte kan förflytta sig genom och genomföra operationer i, säger chefen för Arméns jägarbataljon, överstelöjtnant Urban Edlund, som avslutade 2013 under parollen ”Framgång är vår verklighet”.
![Väderförhållandena blev påtagliga faktorer att hantera för enheterna. Foto: Arméns jägarbataljon]()
Vädret blev en påtaglig faktor att hantera för enheterna. Foto: Arméns jägarbataljon
Arméns jägarbataljon är en unik del av Försvarsmakten, specialiserat på att just operera under särskilt svåra förhållanden i arktisk miljö. Snö, kyla, mörker och vind är alla vardagliga inslag för en jägare vid bataljonen. Den norskledda övningen Cold Response 14 utgjorde därmed inget undantag, och utgjorde samtidigt en plattform för att utveckla färdigheter och förmåga, inklusive ökat självförtroende och tillit till bataljonens egna dugligheter och kapacitet. Jägarbataljonen är relevant i alla de perspektiv som Försvarsmakten på riksdagens uppdrag ska kunna verka inom, det vill säga på svenskt territorium, i närområdet och internationellt (bortom närområdet).
– I och med denna övning och de tidigare övningar vi deltagit i, vill vi rikta ett mycket stort tack till det norska försvaret för vad denna typ av övningar ger Arméns jägarbataljon. Cold Response ökar avsevärt bataljonens förmåga, robusthet och flexibilitet, säger Urban Edlund.
![Framryckning skedde med snöskoter, skidor och snöskor. Foto: Arméns jägarabataljon]()
Framryckning skedde med snöskoter, skidor och snöskor. Foto: Arméns jägarbataljon
Och just flexibilitet skulle bataljonen få visa prov på, inte bara vid ett tillfälle utan flera. Bara några dagar in i övningen hade kraftigt regn, hård vind och rådande siktförhållanden gjort att man tvingades till omfallsplanering. Dessutom blev ytterligare omfallsplanering oundviklig på grund av att vissa områden överraskande nog var mer eller mindre fria från snö. Dessa händelser är både efterlängtade och realistiska då de betvingar noggrannhet i planeringen. Planer är ingenting – planering är allt. Dessa förhållanden, inklusive omfallsplanering, innebar en stor prövning för chefer på alla nivåer och soldater. Truppförande chefer på fältet visade initiativförmåga och lyckades lösa alla uppkomna olika utmaningar för att lösa sina uppgifter och nå målen.
– Lojalitet mot sin egen uppgift och förmågan att sätta denna i ett större sammanhang är en av de främsta chefsegenskaperna, fortsätter Urban Edlund.
Förflyttningen från bataljonens utgångsläge till enheternas strids- och spaningsområden har varit en sträcka på upp till 300 kilometer. För att sätta det i perspektiv är det som att förflytta sig med snöskoter, skidor och snöskor mellan Stockholm och Hudiksvall eller mellan Stockholm och Jönköping.
![Siktförhållandena var genomgående svåra under hela övningen. Foto: Arméns jägarbataljon]()
Siktförhållandena var genomgående svåra under hela övningen. Foto: Arméns jägarbataljon
Mer utmaningar skulle följa. Efter några timmars återhämtning på främre operationsbasen efter övningsinsatsen i Nordnorge begärde polisen in stöd från Arméns jägarbataljon. En lavin hade gått vid Riksgränsen, utanför skidområdet. Man visste inte hur många som befann sig i området, förutom den person som oskadd kunde räddas i ett tidigt skede. En främre och en bakre ledningsplats upprättades omedelbart och jägarna var marschklara inom en dryg timme.
– Även om vi var slitna efter nästan tio dagar i fält, var det självklart att tacka ja när polisen begärde vårt stöd. Vi gjorde detsamma när ett Hercules-plan störtade under förra Cold Response. Det är det här vi tränar för, det är det här vi kan. Och vi är alltid redo, säger chefen för Jägarbataljonens bergspluton.
![Bild från arbetet i lavinområdet. Foto: Arméns jägarbataljon]()
Bild från arbetet i lavinområdet. Foto: Arméns jägarbataljon
Söket avslutades runt midnatt på söndagen. Ingen person hade då hittats och ingen saknades längre. Mer om lavininsatsen finns att läsa här.